Jak świętować tłusty czwartek 2023?

Tłusty czwartek w Polsce kojarzy się przede wszystkim z pączkami. Zgodnie z przesądem zjedzenie tego przysmaku zapewni szczęście na resztę roku, nic więc dziwnego, że do cukierni tego dnia ustawiają się długie kolejki. Smaczne pączki można oczywiście przygotować samodzielnie również w domu. Jak świętować tłusty czwartek?Jak świętować tłusty czwartek 2022?

Tłusty czwartek 2023 – kiedy wypada?

Tłusty czwartek nie ma stałej daty. Ten dzień świętujemy w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem, który rozpoczyna Środa Popielcowa. Ponieważ Wielkanoc jest świętem ruchomym, a poprzedzający ją post liczy 46 dni, tłusty czwartek może wypaść pomiędzy 29 stycznia, a 4 marca. W 2023 roku ten dzień obchodzić będziemy 16 lutego, zaś Środa Popielcowa wypada 22 lutego.

Nie tylko pączki…

Tłusty czwartek kojarzony jest głównie z pączkami, ale tego dnia zajadamy się również faworkami, a więc chrupkimi ciastkami smażonymi w głębokim tłuszczu. Dlaczego akurat takie słodkości jemy w tłusty czwartek? Zwyczaj ten pochodzi jeszcze z czasów pogańskich i nawiązuje do pożegnania zimy oraz powitania wiosny. Ciekawostką jest fakt, że dawniej pączki były wytrawne – przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, mięsem i ziołami. Świętowanie nadejścia wiosny wiązało się nie tylko z przyrządzeniem odpowiednich potraw, ale też piciem piwa i innych trunków. Tłusty czwartek oraz zwyczaj jedzenia z tej okazji pączków na słodko pojawił się w Polsce w XVI wieku. Rozpoczynał on tzw. tłusty tydzień, a więc czas zabaw i obfitego jedzenia, po którym następował Wielki Post.

Przepis na: Faworki
Przepis na: Fit pączki bez cukru
Przepis na: Puszyste pączki włoskie z ciasta drożdżowego

Czy warto skusić się na pączki?

W tłusty czwartek nawet osoby dbające o linię lub unikające słodyczy mogą skusić się na pączka lub faworki, tak jak nakazuje polska tradycja. Według przesądu ich zjedzenie tego dnia zagwarantuje powodzenie na dalszą część roku. Jeden pączek lub nieduża porcja faworków z pewnością nie zaszkodzi, a na pewno poprawi nastrój, tym bardziej, że takie słodkości zjedzone w tłusty czwartek podobno nie tuczą.

Z różą, karmelem, a może… bananowo-kokosowe?

W tłusty czwartek z pewnością nie zabraknie pączków w cukierniach. Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni, warto samodzielnie przygotować ten smaczny deser w domu. Tradycyjne pączki powstają z ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. Jako nadzienie doskonale sprawdzi się konfitura z róży lub z owoców, ale też np. słony karmel. Uważasz, że taki deser jest zbyt kaloryczny? Alternatywą mogą być pączki z mąki orkiszowej pieczone w piekarniku lub pączki bananowo-kokosowe, które przypadną do gustu miłośnikom bardziej egzotycznych smaków. Wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni powinni z kolei spróbować swoich sił w przygotowaniu faworków, nazywanych również chrustem lub chruścikiem. Aby uzyskać idealną chrupkość, należy ciasto na faworki dobrze napowietrzyć poprzez zagniatanie we właściwy sposób, a przed smażeniem cienko rozwałkować. Po usmażeniu chruściki przekładamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu na papierowy ręcznik, a po ostudzeniu oprószamy obficie cukrem pudrem. Tak przygotowane będą rozpływać się w ustach.

1
69
 

0,055 kg

30,73 zł/1 kg

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu